Właściwości zdrowotne gęsiny

Choć gęsina jest mięsem kalorycznym, nie należy się jej bać. Po pierwsze, gęsi tłuszcz ma niską temperaturę topnienia, co oznacza że pomimo jego dużej zawartości jest on tłuszczem lekkostrawnym i dobrze przyswajalnym przez nasz organizm. Poza tym, jak już zostało wspomniane zawiera on dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy, oleinowy, linolenowy czy arachidonowy oraz kwasów omega-3 i omega-6. Wspierają one między innymi prace naszego mózgu oraz serca, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) oraz poprawiają jędrność naszej skóry. To jeden z powodów, dla którego gęsina polecana jest osobom cierpiącym na schorzenia układu sercowo-naczyniowego, takie jak miażdżyca czy nadciśnienie. Mięso z gęsi zawiera ponadto duże ilości żelaza, cynku, magnezu oraz potasu, a także witamin A, C, E oraz witamin z grupy B, w tym zwłaszcza niacyny. Co więcej, wszystkie te mikroelementy w mięsie gęsim są doskonale przyswajalne przez nasz organizm, skutecznie uzupełniając ewentualne niedobory, poprawiając kondycję naszego organizmu oraz nasze samopoczucie. Warto wspomnieć o tym, że poprzez swój korzystny wpływ na pracę naszego mózgu i układu nerwowego, gęsina skutecznie redukuje zaburzenia nastroju, a w wierzeniach ludowych uznaje się ją nawet za naturalny afrodyzjak.


Warto zwrócić uwagę również na szeroko wykorzystywany w medycynie ludowej smalec gęsi. Zaleca się go stosować między innymi w postaci naturalnej maści rozgrzewającej (zwłaszcza w połączeniu z olejem rycynowym) jako skuteczny lek na schorzenia dróg oddechowych oraz bóle mięśniowo-stawowe. Można również wypróbować przepis na napój na bazie ciepłego mleka, z dodatkiem łyżeczki smalcu i miodu, który również działa leczniczo na infekcje układu oddechowego.