Choć gęsina jest mięsem kalorycznym, nie należy się jej bać. Po pierwsze, gęsi tłuszcz ma niską temperaturę topnienia, co oznacza że pomimo jego dużej zawartości jest on tłuszczem lekkostrawnym i dobrze przyswajalnym przez nasz organizm. Poza tym, jak już zostało wspomniane zawiera on dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy, oleinowy, linolenowy czy arachidonowy oraz kwasów omega-3 i omega-6. Wspierają one między innymi prace naszego mózgu oraz serca, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) oraz poprawiają jędrność naszej skóry. To jeden z powodów, dla którego gęsina polecana jest osobom cierpiącym na schorzenia układu sercowo-naczyniowego, takie jak miażdżyca czy nadciśnienie. Mięso z gęsi zawiera ponadto duże ilości żelaza, cynku, magnezu oraz potasu, a także witamin A, C, E oraz witamin z grupy B, w tym zwłaszcza niacyny. Co więcej, wszystkie te mikroelementy w mięsie gęsim są doskonale przyswajalne przez nasz organizm, skutecznie uzupełniając ewentualne niedobory, poprawiając kondycję naszego organizmu oraz nasze samopoczucie. Warto wspomnieć o tym, że poprzez swój korzystny wpływ na pracę naszego mózgu i układu nerwowego, gęsina skutecznie redukuje zaburzenia nastroju, a w wierzeniach ludowych uznaje się ją nawet za naturalny afrodyzjak.
Warto zwrócić uwagę również na szeroko wykorzystywany w medycynie ludowej smalec gęsi. Zaleca się go stosować między innymi w postaci naturalnej maści rozgrzewającej (zwłaszcza w połączeniu z olejem rycynowym) jako skuteczny lek na schorzenia dróg oddechowych oraz bóle mięśniowo-stawowe. Można również wypróbować przepis na napój na bazie ciepłego mleka, z dodatkiem łyżeczki smalcu i miodu, który również działa leczniczo na infekcje układu oddechowego.