Gęsina – wartości odżywcze


Gęsina to najbardziej kaloryczny rodzaj drobiu, trzeba jednak pamiętać że są to tzw. Zdrowe kalorie, o korzystnym rozkładzie tłuszczów i dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g gęsiny ze skórą znajdziemy około 370 kalorii (w tym około 34 gramy tłuszczu), natomiast bez skóry już tylko około 160 kalorii (i zaledwie 7g tłuszczu), nie muszą więc z niej rezygnować nawet osoby na diecie odchudzającej. Co więcej, większość tłuszczu gęsi wytapia się w trakcie jej pieczenia. Oprócz dużej zawartości kwasów omega-3 i omega-6 mięso z gęsi stanowi również źródło pełnowartościowego białka i cennych aminokwasów, a także wielu witamin (m.in. A, witamin z grupy B oraz witaminy C) oraz minerałów takich jak żelazo, potas, magnez czy fosfor. Co ważne, gęsina jest mięsem wyjątkowo zdrowym ze względu na sposób hodowli, bez dodatku środków chemicznych czy sztucznych barwników.